Wybierasz się do Australii? Poznaj wymagania dotyczące wizy

Tymczasowa wiza do Australii

Wiza do Australii jest przeznaczona dla ludzi którzy, nie są rezydentami i dodatkowo obywatelami Australii. Wyróżnia się różne rodzaje wiz. Jeżeli chcemy przylecieć do Australii na wczasy bądź odwiedzić najbliższą rodzinę bądź znajomych, to stosowną alternatywą jest wiza krajoznawcza. Jeżeli potrzebujemy przylecieć do Australii, aby rozwijać swoją naukę lub podnieść swoje wyedukowanie oraz szkolić się w jednej ze szkół w Australii, przydatna tu w związku z tym będzie wiza edukacyjna. Jeśli posiadamy już wykształcenie, oraz zdolności praktyczne, po czym zostaniemy zatrudnieni przez Australijskiego pracodawcę konieczna tu skutkiem tego będzie tak zwana wiza pracownicza. Wszystkie tego typu wizy są wydawane na pewien okres czasu, mają zatem ograniczenia czasowe. Przed końcem ważności wizy powinniśmy zatem wyjechać z Australii, lub starać się o następną wizę, żeby wydłużyć nasz pobyt w Australii. Niestety nie każda wiza czasowa do Australii upoważnia daną jednostkę do realizowania w danym kraju pracę. Mając np. wizę turystyczną, to pełnienie pracy w takim przypadku jest zabroniona, nie zdołamy tu zatem pracować. Dysponując wizą studencką zdołamy pracować tylko na pół etatu, a na wizie pracowniczej zdołamy pracować wyłącznie na rzecz pracodawcy, który nas polecił oraz zaangażował. Nie zdołamy objeść tych wymogów gdyż zagraża to utratą wizy, a nawet deportacją z tego państwa.

Wiza australijska bądź inaczej eTA do Australii

Zwykle wszystkie jednostki, które chcą przylecieć do Australii zabiegają o stałą wizę w tym kraju. Istnieje w związku z tym wiza, która zapewnia nam normalny, nieprzerwany pobyt i mieszkanie w Australii i przysługują nam wtedy prawie takie same warunki jakbyśmy byli rodowymi obywatelami.

Jednostki mające wizę stałego pobytu w Australii po kilku latach mogą także ubiegać się o australijskie obywatelstwo.

Wiza do Australii – w jaki sposób ją otrzymać?

Bardzo istotna jest tu sytuacja w jakiej znajduje się jednostka, która potrzebuje ją uzyskać, a migracyjne przepisy prawa w Australii bardzo często jest przekształcane. Nie zmieniają się szczególnie 3 kwestie:
– przemieszczanie się na podstawie przesłanek zawodowych. Należą wobec tego do niej: wiza skilled, którą funduje pracodawca. Aby ją uzyskać należy mieć jednak adekwatne doświadczenie, a nawet wykształcenie zawodowe, jakiego potrzebne jest w Australii. Należy znać również na poziomie minimum średniozaawansowanym język angielski;
– migracja rodzinna. Przysługują tu zatem wizy:
partnerskie, wizy na rzecz rodziców, wizy dla niepełnoletnich, i inne wizy rodzinne.
W takim przypadku nie należy umieć języka angielskiego. Wymagany jest donator australijski, jaki jest członkiem naszej bliskiej rodziny.

Bardzo znaczące również jest terytorium w jakim się znajdujemy, gdy potrzebujemy ubiegać się o wizę. Istnieją dwa typy wiz: ,,offshore” i również „onshore”. Wizę offshore wolno wypełnić jedynie gdy nie jesteśmy nadal w Australii, natomiast wizy onshore gdy jesteśmy wyłącznie w Australii.

Źródło:
australia visa for us.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *